Mis on Omega-3?
Paljud meist teavad ja kindlasti on kuulnud midagi oomega-3 kohta. Aga samas paljud tegelikult ei tea, mida oomega-3 endast kujutab ja milline on selle kasu inimorganismile. Oomega-3 rasvhapped on vajalikud inimese tervisele ning kuna meie organism ei suuda seda ise toota, peame seda saama väljastpoolt – toidust.
Oomega-3 rasvhappeid leidub kalas: nt lõhes, heeringas, makrellis ja sardiinis.
Oomega-3 rasvhapped on meile hädavajalikud, sest normaliseerivad mitmeid funktsioone meie organismis, näiteks vere hüübimise kontroll ja rakumembraani moodustamine ajus. Lisaks aitavad oomega-3 rasvhapped hoida meie organismi heas vormis. Vaatame seda lähemalt.
Tänaseks on läbi viidud umbes 17 000 uuringut oomega-3 tähtsuse ja positiivse mõju kohta inimese organismile. Sellest tulenevalt järeldame, et tuhanded uuringud kogu maailmas kinnitavad oomega-3 tähtsust ja positiivset mõju organismile.
Kui me räägime rasvadest, siis on rasvu, mida ei tasu vältida. Need on oomega-3 rasvhapped. Kaks kõige olulisemat neist EPA ja DHA sisalduvad eelkõige merekala, nt lõhe, makrelli, heeringa, tuunikala ja sardiini rasvkoes.
Mida kasulikku on meie jaoks omega-3 rasvhapetes?
On olemas kaks peamist omega-3 rasvhapet – EPA (eikosapentaeenhape) ja DHA (dokosaheksaeenhape).
EPA teenib meie organismi, olles lähtematerjaliks nn eikosanoidide valmistamiseks. Need on väikesed osakesed, mis toimetavad meie rakkudesse toiteaineid. EPA osakeste tegevuse ja oulisuse kindlakstegemist autasustati 1982. aastal Nobeli preemiaga meditsiini ja füsioloogia valdkonnas. Lisaks on rasvhapped EPA ja DHA rakumembraanide peaelementideks ja reguleerivad naha, ajurakkude ja silma võrkkesta funktsioone.
Euroopa Liidu amet EFSA (Euroopa Toiduohutusamet) kinnitas, et oomega-3 rasvhapped, eriti EPA ja DHA mõjuvad positiivselt meie tervisele, kui neid tarbida vastavates kogustes.
– iga päev EPA ja DHA tarbimine koguses 250 mg aitab kaasa südame korrapärasele toimimisele.
– iga päev DHA tarbimine koguses 250 mg aitab kaasa aju korrapärasele toimimisele.
– iga päev DHA tarbimine koguses 250 mg aitab kaasa nägemise korrapärasele toimimisele.
Kuidas ma saan kontrollida, kas saan vajaliku koguse oomega-3 rasvhappeid EPA ja DHA?
Veendumaks, et saame vajalikus koguses EPA ja DHA rasvhappeid, peab kontrollima, kas toitumine on mitmekesine ja ratsionaalne. EPA ja DHA sisalduvad rasvases kalas, seetõttu on tähtis, et rasvane kala oleks meie toitumise lahutamatuks osaks. Siis saame olla kindlad, et meie organism saavad piisavalt EPA ja DHA rasvhappeid.
Aga ikkagi millistes kogustes peame tarbima kala, et olla kindlad, et saame piisavalt palju oomega-3 rasvhappeid EPA ja DHA?
Norra Tervishoiuameti soovitustel tuleks süüa vähemalt 200 g rasvast kala 2-3 korda nädalas.
Rootsi Riiklik Toiduaineagentuur soovitab samuti süüa kalaroogasid 2-3 korda nädalas.
Saksamaal tegutsev Arbeitskreis Oomega-3 töögrupp soovitab süüa iga päev vähemalt 0,6 g olulisi oomega-3 rasvhappeid EPA ja DHA. Seda võib saavutada, tarbides kaks korda nädalas kalaroogasid või umbes 30 g kala iga päev.
Kuid tänapäeval võivad vähesed meist olla kindlad, et tarbivad piisavalt palju kala ja lisaks veel süstemaatiliselt. Seetõttu on hea manustada oomega-3 rasvhappeid kapslite kujul.
Kas Te teate, et:
Kas teadsite, et 1982. aastal anti Nobeli preemia meditsiini ja füsioloogia valdkonnas uuringute eest, mis kirjeldasid oomega-3 rasvhapetesse kuuluvate põhiliste signaalmolekulide eikosanoidide olemasolu?