Talve lähenedes väheneb paljudel inimestel igapäevane füüsiline aktiivsus. Külmade ilmade saabudes ei käida õues jalutamas ja veedetakse rohkem aega toas. Eesti talveperiood on sedavõrd pikk, et nii mõnigi inimene võib tunda pidevat väsimust ning kevade saabudes märgata, et talvega on mõni lisakilo kogunenud. Füüsilise aktiivsuse kõrval on talve saabudes väga oluline vaadata üle ka oma toidulaud. Teadlik ja tasakaalustatud toitumine hoiab ainevahetuse korras ja tugevdab immuunsussüsteemi, aidates toime tulla pika ja pimeda ajaga.

Head rasvad on tervislikud

Tervislik toit ei tähenda, et see peab olema rasvavaba. Kasulik on tarbida häid rasvu ning jätta oma menüüst välja transrasvad ja küllastunud rasvad. Head rasvad, nagu näiteks oomega-3-rasvhapped, võivad mängida suurt rolli võideldes väsimuse, meeleolukõikumiste ja isegi kaalutõusu vastu, mis kõik võivad meid talveperioodil vaevata. Halbade rasvade asendamine heade rasvadega, kombineerituna treeningu ja tervisliku toitumisega, aitab hoida meie kehakaalu kontrolli all ja meele erksana.

Oomega-3-rasvhapped on hea füüsilise ja vaimse tervise jaoks asendamatud. Sellepärast soovitatakse tarbida oomega-3-rasvhappeid igapäevaselt. Oomega-3-rasvhappeid leidub näiteks kalas, kreekapähklites, linaseemnetes, linaseemneõlis, rapsiõlis ja sojaõlis. Parimaks oomega-3 allikaks peetakse rasvast kala, näiteks lõhe. Kui aga oomega-3-rasvhappeid igapäevaselt toidust kätte ei saa, võib võtta lisaks tavapärasele toidule ka näiteks oomega-3-kapsleid, mis sisaldavad ka D-vitamiini.

Allikas: http://www.helpguide.org/articles/healthy-eating/choosing-healthy-fats.htm#guidelines

December 28, 2015